Wanneer krijg ik zonnepanelen?
Woonzorg Nederland plaatst zonnepanelen bij duurzaam wonen-projecten, waarbij ook andere maatregelen worden genomen zoals isolatie van dak en gevels. De complexen die we verduurzamen, selecteren we zorgvuldig. We halen daarbij draagvlak op van huidige bewoners.
Ook zorgen we dat nieuwbouwcomplexen zonnepanelen hebben.
Daarnaast hebben we een ‘Zon-op-dak-programma’. Binnen dat programma voorzien we jaarlijks enkele honderden woningen van zonnepanelen. Bij dit programma worden alleen panelen aangebracht op de woningen waar de bewoner daarvoor kiezen.
Wat doet een zonnepaneel voor het milieu?
Zonnepanelen, ook wel PV-panelen genoemd, wekken duurzame stroom op uit zonne-energie. Zonne-energie vervangt energie uit fossiele brandstoffen en zorgen daarmee voor minder CO2-uitstoot. Dat is belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan.
Is de productie en het vervoer van zonnepanelen slecht voor het klimaat?
Bij het maken en vervoeren van zonnepanelen komt wel CO2 vrij. Maar al na enkele jaren wordt die uitstoot gecompenseerd en is er alleen voordeel voor het klimaat.
Wat kosten zonnepanelen mij en wat leveren ze op?
Woonzorg Nederland investeert in de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen op de daken van huurwoningen. Huurders betalen een gebruikersbijdrage van €3 per paneel per maand. Deze maandelijkse vergoeding is lager dan de besparing op de energierekening. Zonnepanelen zorgen voor een verlaging van de totale woonlasten.
Wat is de salderingsregeling?
Op dit moment (2024) hanteert de rijksoverheid een salderingsregeling voor zonnepanelen. Dit houdt in dat de jaarlijks opgewekte zonne-stroom kan worden weggestreept tegen het jaarlijkse gebruik. Deze regeling stopt per 1 januari 2027.
Zorgen zonnepanelen nog wel voor lagere woonlasten als de salderingsregeling stopt?
Ook als de salderingsregeling stopt, profiteert u van de zonnepanelen. U kunt dan nog steeds de opgewekte stroom die u niet zelf verbruikt, terugleveren aan het net tegen een redelijke terugleververgoeding. Ook is de verwachting dat zonder salderingsregeling de terugleverkosten die sommige energiemaatschappijen nu rekenen, komen te vervallen.
Stel dat de regels vanuit de politiek of de energiemaatschappijen veranderen en zonnepanelen geen woonlastenvoordeel meer bieden?
Het streven van Woonzorg Nederland is dat huurders financieel voordeel hebben van zonnepanelen. Mocht blijken dat in de toekomst zonnepanelen geen financieel voordeel meer opleveren, dan gaan we in overleg om te bezien of de hoogte van de maandelijkse bijdrage van €3 per paneel nog passend is. Dit staat ook in de gebruikersvoorwaarden zonnepanelen.
Wat gebeurt er met de zonnepanelen en met de overeenkomst als ik verhuis?
Als u de huur opzegt, blijven de zonnepanelen op uw dak liggen. U betaalt dan zelf natuurlijk niet meer de maandelijkse gebruikersbijdrage. We vragen dit dan aan de nieuwe huurder van de woning. Want die profiteert dan van de opgewekte zonne-energie.
Zijn er aanvullende kosten voor bijvoorbeeld schoonmaak van de panelen?
Nee er zijn voor u geen aanvullende kosten naast de maandelijkse gebruikersbijdrage zonnepanelen in de servicekosten. Wij monitoren de werking van de panelen en zorgen dat deze periodiek worden gereinigd. Zo nodig zorgen wij ook voor onderhoud van de panelen. U betaalt hiervoor niet extra boven op de gebruikersbijdrage zonnepanelen in de servicekosten.
Wordt de gebruikersbijdrage zonnepanelen jaarlijks geïndexeerd?
Nee de gebruikersbijdrage wordt zolang de zonnepanelen op het dak liggen niet tussentijds verhoogd.
Welk bedrijf plaatst de zonnepanelen?
Woonzorg Nederland werkt voor de plaatsing van zonnepanelen op onze bestaande panden langjarig samen met de firma Volting. Zij leveren en plaatsen de zonnepanelen. En ze zorgen voor nazorg en monitoring van de zonnepanelen.
Bij nieuwbouwprojecten worden de zonnepanelen direct tijdens de bouw geplaatst.
Zijn zonnepanelen veilig?
Ja, de zonnepanelen voldoen aan strikte kwaliteits- en veiligheidseisen. Bovendien worden ze constant gemonitord op correcte werking en laten we één keer per drie jaar alle onderdelen van de installatie zorgvuldig keuren.