- U bevindt zich hier:
- Ik huur
- Klachten & overlast
- Overlast

-
Overlast
In Nederland wonen we dicht op elkaar. U wilt graag goed contact met uw buren. Maar soms heeft u last van ze . En misschien zij soms ook van u. We hebben allemaal ons eigen levensritme door verschillen in leeftijd, gezinssamenstelling, cultuur, dagindeling, karakter en hobby’s. Dat kan het leven boeiend maken, maar dit kan ook leiden tot irritatie en overlast. Overlast kan allerlei oorzaken hebben, variërend van harde muziek tot zwerfvuil op straat. Iedere vorm van overlast vereist een eigen aanpak. Vaak kunt u zelf veel doen om overlast te verminderen. Komt u er samen met uw buren niet uit, dan kan de bewonersconsulent bemiddelen.
Download de brochure "Oh ja...de buren".
Wat kunt u doen bij overlast?Stap 1: praat met uw buren
Voordat u contact opneemt met Woonzorg Nederland of naar de politie stapt, dient u zelf al pogingen te hebben ondernomen om de overlast op te lossen. Ga daarom een vriendelijk gesprek aan met de persoon waar u last van heeft. Vaak zijn buren zich niet bewust van de overlast die zij veroorzaken.
Tips voor een goed gesprek:- Vraag altijd of het gesprek gelegen komt. Maak anders een afspraak.
- Ga niet praten op het moment dat u boos bent, daar komt alleen maar ruzie van. Stop ook met praten als het gesprek in ruzie omslaat. Ruzie maakt de situatie alleen maar erger.
- Reageer niet op overlast door u net zo te gedragen. Als uw buren bijvoorbeeld de muziek te hard hebben aanstaan en u begint te schreeuwen, heeft u weinig recht van spreken meer.
- Zorg ervoor dat u precies weet waarvan u last heeft en wanneer het voorkomt.
- Informeer of uw buren ook last hebben van u.
- Klaag niet alleen, maar zoek samen naar oplossingen en probeer afspraken te maken.
- Wijs niet alles van uw buren af omdat ze anders leven, maar probeer u in hen en in hun leefstijl te verdiepen.
- Vraag naar het hoe en waarom van de dingen die u niet begrijpt.
- Wacht niet te lang met dit gesprek, kleine irritaties kunnen snel groot worden als u er niet over praat.
- Probeer duidelijke en concrete afspraken te maken.
Stap 2: neem contact op met de bewonersconsulent
Ook al heeft u uw best gedaan om met uw buren te praten en afspraken te maken, soms gaat de overlast gewoon door. Komt u er samen niet uit, neemt u dan contact op met de bewonersconsulent. De bewonersconsulent kan contact opnemen met de overlastgever, dit kan eventueel samen met u.Stap 3: meld de overlast schriftelijk bij Woonzorg Nederland
Als de overlast toch blijft aanhouden adviseren wij u om de overlast schriftelijk te melden. U kunt dit doen door het formulier “Melding Burenoverlast” zo volledig mogelijk in te vullen en op te sturen naar Woonzorg Nederland. Als uw schriftelijke melding is ontvangen, gaat Woonzorg Nederland met eventueel nog een gesprek en brieven de overlastgever aanspreken op zijn gedrag.
Wanneer er sprake is van verstoring van de openbare orde of van een strafbaar feit zoals vernieling, bedreiging of geweldpleging, adviseren wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de politie.Handige adressen en telefoonnummers
- De Nederlandse Stichting Geluidshinder geeft een standaard brochure uit www.nsg.nl te bereiken op telefoonnummer 015 - 301 02 35.
- Rijksoverheid geeft foldermateriaal uit www.rijksoverheid.nl.
- Landelijk nummer politie: 0900 - 88 44, alleen bij dringende hulp 112. Op de website www.politie.nl kunt u zoeken op plaatsnaam voor het dichtstbijzijnde politiebureau.
- Bij uw gemeente is vaak ook een meldpunt voor overlast.
- Bij overlast van ongedierte als kakkerlakken, duiven, ratten, muizen en ernstige vervuiling, kunt u de Gemeente, Dienst Ongedierte Bestrijding inschakelen. Vaak valt deze onder de GGD.
-