- U bevindt zich hier:
- Ik huur
- Veiligheid
- Woonfraude

-
Woonfraude
Wat is woonfraude?
Het optreden tegen woonfraude hebben wij hoog op de agenda staan. We spreken van woonfraude als bijvoorbeeld:
• De huurder van een woning zonder onze toestemming iemand anders in de woning laat wonen (al dan niet tegen betaling). U kunt hierbij denken aan ingebruikgeving of onderverhuur voor langere tijd aan anderen (waaronder ook inwonende kinderen in een seniorencomplex), maar ook bijvoorbeeld verhuur via airbnb.
• Een woning lange tijd leeg staat en de huurder dus geen hoofdverblijf in de woning houdt.
• Een woning wordt gebruikt voor illegale activiteiten, zoals bijvoorbeeld hennepteelt of andere drugsgerelateerde activiteiten, prostitutie of ander gebruik in strijd met de bestemming woonruimte (bijvoorbeeld als fietsenherstelplaats).Waarom wordt woonfraude streng aangepakt?
Door woonfraude aan te pakken blijven de woningen van Woonzorg Nederland beschikbaar voor degenen waarvoor ze bedoeld zijn. Wie bij ons een woning wil huren, moet zich hiervoor inschrijven. De woningen worden toegewezen volgens ofwel een plaatselijk woonruimteverdeelsysteem ofwel via een eigen wachtlijst, zodat de woningen zo eerlijk en transparant mogelijk worden toegewezen. Vaak is er in beide gevallen sprake van een wachtlijst. Elke keer dat een woning illegaal wordt onderverhuurd, komt de woning niet beschikbaar voor woningzoekenden op de wachtlijst. Dit betekent dat personen die zich keurig aan de regels houden nog langer moeten wachten.
Hetzelfde is het geval bij een woning die wordt gehuurd, maar die niet of nauwelijks wordt gebruikt. Huurders zijn daarom verplicht in het gehuurde hun hoofdverblijf te hebben en de woning daadwerkelijk te bewonen.
Tot slot overtreden de plegers van woonfraude de afspraken die zijn vastgelegd in de huurovereenkomst, de algemene huurvoorwaarden en de wet. Al met al genoeg redenen om streng op te treden tegen woonfraude.Hoe kan ik woonfraude melden?
U kunt woonfraude telefonisch, schriftelijk, per e-mail of mondeling aan uw bewonersconsulent melden. Wanneer u dit anoniem wilt doen, dan is dat mogelijk. Het heeft echter niet onze voorkeur. Een anonieme melding vermindert namelijk de kans op een succesvolle aanpak. Wij merken op dat dat wij nooit zonder uw toestemming uw naam en adres aan anderen geven.De gevolgen van woonfraude
Na de melding doen wij onderzoek naar de woonfraude. Als het echt om woonfraude gaat, vraagt Woonzorg Nederland de rechter om het huurcontract te beëindigen. De huurder raakt dan de woning kwijt en kan door de rechter ook een boete opgelegd krijgen. Ook heeft de woonfraude negatieve gevolgen voor de door ons te verstrekken verhuurdersverklaring. -