- U bevindt zich hier:
- Ik zoek
- Onze dienstverlening
- Woonlastenwijzer

-
Woonlastenwijzer
Bereken uw woonlasten met de woonlastenwijzer
Met de woonlastenwijzer kunt u in 2 minuten nagaan of de huur van de woning die u op het oog heeft in uw budget past.
- In zeven vragen vult u gegevens in over de woning, uw huishoudsituatie en uw huishoudinkomsten.
- De woonlastenwijzer geeft daarna aan of de nieuwe huur makkelijk, maar net of niet in uw budget past.
- Uw gegevens worden alleen gebruikt voor deze woonlastenwijzer. Ze worden niet verzonden naar Woonzorg Nederland of opgeslagen.
- Voor de toewijzing van sociale huurwoningen heeft de Rijksoverheid regels opgesteld. De woonlastenwijzer geeft een indicatie of u de kosten van de woning kunt betalen, maar houdt geen rekening met deze wettelijke inkomenseisen. Meer informatie over deze wet- en regelgeving leest u hier.
Rekenhuur: Dit is de subsidiabele huur. Deze vindt u in de aanbiedingsbrief. Voor een woning verhuurd via woonruimte verdeelsysteem zoals Woningnet kunt u informatie vinden op de website van het woonruimte verdeelsysteem. U kunt hier ook een bedrag invullen waarvoor u maximaal wilt huren.
Energielabel: Deze vindt u in de aanbiedingsbrief. Voor een woning verhuurd via Woonruimte verdeelsysteem zoals Woningnet kunt u informatie vinden op de website van het woonruimte verdeelsysteem.
Woning: Deze vindt u in de aanbiedingsbrief. Voor een woning verhuurd via Woonruimte verdeelsysteem zoals Woningnet kunt u informatie vinden op de website van het woonruimte verdeelsysteem. Staat uw type woning er niet bij, kies dan het type dat het meest op uw gekozen woning lijkt.
Partner/huisgenoot: Klik Ja als u met iemand gaat samenwonen van 18 jaar of ouder (een partner, broer/zus of kind).
Inkomen: Geef uw inkomen op als verzamelinkomen (Inkomensverklaring of belastingaangifte) of als netto inkomen (loonstrook of uitkeringsspecificatie). Voor beide geldt: tel alle inkomens van alle huisgenoten van 18 jaar en ouder bij elkaar op.
Begrippenlijst
Rekenhuur
Rekenhuur is een term uit de wet op de huurtoeslag. Het is de kale huur vermeerderd met servicekosten voor de volgende vier onderdelen:
- Lift- en alarminstallatie
- Schoonmaakkosten
- Kosten dienstverlening huismeester
- Kosten onderhoud dienstruimten en gemeenschappelijke recreatieruimten
- Voor de kosten die u betaalt, mag u maximaal € 12,- per onderdeel optellen bij de kale huur
Woonruimte verdeelsysteem
Er zijn regels vastgelegd om sociale huurwoningen van woningcorporaties zo eerlijk mogelijk te verdelen. Bij een woning die voor verhuring wordt aangeboden zijn er verschillende manieren van toewijzing mogelijk.
Onder het woonruimte verdeelsysteem vallen onder andere:- Woningnet
- Woonservice
- Woonmatch
Energielabel
Het energielabel voor woningen laat zien hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met andere woningen van hetzelfde type. Er zijn zeven verschillende klassen. Energielabel A is zeer energiezuinig. Label G is zeer onzuinig.
-