Lees voor

Digi Surfer & Inktvisie winnen gezamenlijk innovatiechallenge ‘Weerbaar tegen babbeltrucs’


Drieëntwintig inzendingen, vijf finalisten, en een gedeelde eerste plek. De inzendingen Babbel Veilig van Inktvisie en het Buddy systeem van Digi Surfer werden dinsdag 6 juli unaniem door de jury uitgeroepen tot gezamenlijke winnaar van onze innovatiechallenge ‘Weerbaar tegen babbeltrucs’. Uit handen van Anne van Grinsven, manager Strategie & Innovatie van Woonzorg Nederland ontvingen zij een cheque van € 20.000. Met dit bedrag wordt het gezamenlijke idee gerealiseerd in een pilot in een van onze wooncomplexen.

'Babbeltrucs komen steeds vaker voor, naar schatting van de politie is 95% van de slachtoffers een oudere. Met onze innovatiechallenge daagden we innovators uit om slimme oplossingen bij babbeltrucs te bedenken. Zodat bewoners zichzelf zo goed mogelijk hiertegen kunnen beschermen’, aldus Anne van Grinsven. Ze vervolgt: ‘Met deze twee partijen brengen we mens en techniek samen, dit heeft voor ons de doorslag gegeven om voor een samenwerking tussen twee finalisten te kiezen. Waar het ene idee echt uitblonk in het centraal stellen van huurders en hun netwerk en hen te coachen op het bewustzijn vulde het andere idee dit perfect aan met techniek die het mogelijk maakt verdachte situaties direct te melden bij medebewoners, omgeving en indien nodig ook de politie'.

De winnaars lieten er geen gras over groeien en zijn direct na de bekendmaking samen om de tafel gegaan hoe zij met hun idee en deze nieuwe samenwerking tot een ultieme oplossing kunnen komen.

Sociale veiligheid

Sociale veiligheid van ouderen is een enorme uitdaging. Steeds vaker blijken ouderen slachtoffer van verkooppraatjes en oplichting, ofwel de zogenoemde babbeltrucs. Als woningcorporatie gespecialiseerd in seniorenhuisvesting vinden wij het belangrijk dat bewoners zich fijn en veilig voelen in hun eigen huis. En veilig toegang kunnen blijven verlenen aan hun familie, vrienden, zorgverleners, mantelzorgers, bezorgers en de nooddiensten.

Samenwerking

Wij werkten in de challenge samen met Politie, seniorenorganisatie KBO-PCOB en het Landelijk Huurders Platform van Woonzorg Nederland. Partijen, die net als wij streven naar een hoog niveau van veiligheid. Samen met vertegenwoordigers van Woonzorg Nederland vormden zij de deskundige jury.