5/27/2024
In de uitzending van Meldpunt van vrijdag 24 mei jl. ging Freek Koersvelt, Manager Accountmanagement Zorgvastgoed bij Woonzorg Nederland, in een gesprek over het tekort aan seniorenwoningen.
Bekijk dit interessante gesprek terug via de website van Meldpunt.
Woonvormen voor de toekomst
Bij Woonzorg Nederland hebben we in 2023 ruim 3.000 senioren aan een zelfstandige sociale huurwoning geholpen. Toch blijft de uitdaging groot: tot 2030 is er een tekort van 290.000 seniorenwoningen. Onze ambitie is om jaarlijks met 500 sociale seniorenwoningen uit te breiden.
Dit tekort aan passende woningen komt door twee dingen; enerzijds is er jarenlang niet voor senioren gebouwd en volledig ingezet op eensgezinswoningen. Door de vergrijzing is de behoefte aan seniorenwoningen enorm toegenomen en wordt de komende jaren nog groter.
Anderzijds is het ook door de grote zorgopgave die er ligt. Het afschaffen van de verzorgingshuizen, daardoor is er een kloof ontstaan tussen zelfstandig wonen en verpleeghuizen, maar ook het terkort aan verpleeghuisplekken. Daarom gaat het niet alleen om een woning, maar ook om een woning die geschikt is om zorg in te verlenen. Om hierbij aan te sluiten zijn er verschillende woonvormen ontwikkeld. Bij elke woonvorm stimuleren we ontmoeten, zelfredzaamheid en positieve gezondheid. En waar nodig is er de beschikbaarheid van (intensieve) zorg. (www.woonzorg.nl/woonvormen)
Woonzorgvisie
Gemeenten hadden de vergrijzing lang niet op de agenda staan, daar hebben we ons als seniorenhuisvester altijd voor ingezet. Gelukkig zien we nu dat steeds meer gemeenten aan de slag gaan met het ontwikkelen van een Woonzorgvisie. Vanaf 2026 is een woonzorgvisie verplicht voor alle gemeenten, maar dan zijn we er nog niet. In een visie kan iemand niet wonen. Het traject van visie naar realisatie kost minstens 5 jaar, en dat zonder externe factoren zoals stijgende bouwkosten en stikstofproblematiek
Woonlasten
Naast dat er een grote opdracht ligt voor gemeenten en woningcorporaties kunnen woningzoekenden zelf ook een bijdrage leveren. Betaalbaarheid van een woning is heel belangrijk. Bij het oriënteren naar een nieuwe woning wordt er vaak alleen naar de kale huur gekeken. Die huur kan hoger liggen, bijvoorbeeld omdat er van een sociale huurwoning naar een middenhuurwoning wordt verhuisd. Het is belangrijk om voor een goede vergelijking naar alle woonlasten te kijken. Hierdoor is de betaalbaarheid van een woning veel beter in kaart te brengen, en is er ook meer mogelijk.
Wat kunt u doen?
Deze tijd vraagt ook een andere aanpak van woningzoekenden. Begin op tijd met nadenken over uw woonsituatie: hoe en waar wilt u wonen op uw oude dag? Uit onderzoek blijkt dat 80% van de Nederlanders hier pas mee start als er urgentie is. Wacht niet tot dat moment. Bespreek dit met uw familie en naasten, en ga aan de slag. Meld u aan bij wachtlijsten van woningen in de regio en informeer bij de gemeente naar adviseurs die kunnen helpen, bijvoorbeeld met het berekenen van de woonlasten. Dit geeft u de mogelijkheid om uiteindelijk nog vele jaren woongeluk te vinden in een nieuwe passende woning.