9/18/2024
Woonzorg Nederland slaagt goed in de maatschappelijke missie, blijkt uit onafhankelijk onderzoek door Raeflex. Op alle getoetste onderdelen presteert Woonzorg Nederland goed. De organisatie is getoetst op de onderdelen maatschappelijke waarde, maatschappelijke verankering, besturing en capaciteit.
Onderzoeks- en adviesbureau Raeflex nam de maatschappelijke prestaties van Woonzorg Nederland in de afgelopen vier jaar onder de loep. Voor deze zogeheten visitatie haalden ze informatie op bij het bestuur, de raad van commissarissen, huurders, gemeenten en andere stakeholders. Hun bevindingen publiceren ze in de 'Maatschappelijke visitatie 2020 - 2023'.
Met de visitatie willen we onze maatschappelijke waarde zichtbaar en bespreekbaar maken, en verantwoording afleggen aan onze stakeholders. Met het doel om samen te leren hoe we onze prestaties verder kunnen verbeteren.
Maatschappelijke Waarde
Woonzorg Nederland heeft een innovatieve aanpak in het zoeken naar nieuwe, passende woonvormen voor zowel alleenstaande als samenwonende ouderen., waarbij deze woonconcepten ook daadwerkelijk worden gerealiseerd. Een goed voorbeeld hiervan is het betrekken van toekomstige bewoners bij nieuwbouwprojecten en al in een vroeg stadium het organiseren van betrokkenheid tussen de bewoners. Het project Stadsveteraan is hiervan een mooi voorbeeld. Daarnaast is er een sterke focus op leefgemeenschappen en het stimuleren van ontmoeten onder huurders en omwonenden. In en rondom wooncomplexen worden ontmoetingsplekken gecreëerd, en is er veel aandacht voor verbinding met de buurt. De locatie De Bloemendal in Deventer is een voorbeeld van een complex met een sterke buurtfunctie en het samenbrengen van verschillende (zorg)partners en doelgroepen.
Maatschappelijke verankering
Er is een sterke verankering op landelijk niveau met organisaties die zich bezighouden met nieuw beleid en innovaties op het gebied van wonen en zorg voor ouderen. Ook is er binnen de organisatie een lerende en zelfkritische houding aanwezig, met een duidelijk besef van de noodzaak tot samenwerking.
Daarnaast is de professionele verhouding met de huurdersorganisatie LHP is aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de vorige visitatieperiode. Rob Roza, voorzitter van het LHP, zegt hierover: “Het LHP heeft met genoegen het visitatierapport doorgenomen. De aanbeveling uit 2020 om de relatie met het LHP te verbeteren, is meer dan geslaagd te noemen. De huidige situatie, waarbij het LHP in een vroeg stadium wordt betrokken bij de besluitvorming, werkt uitstekend en tot volle tevredenheid van beide partijen. Dit alles is te danken aan het wederzijdse luisteren en het respecteren van elkaars positie.”
Trots en blij
Cees van Boven, bestuursvoorzitter Woonzorg Nederland reageert, ”We zijn content met deze visitatie en we zijn trots op de uitkomst. We voelen dat we de afgelopen jaren met succes aan een gewetensvolle en krachtige corporatie hebben gebouwd. De recensie laat zien dat we de aanbevelingen uit de vorige visitatie ter harte hebben genomen. En we waarderen als bestuur de erkenning die uit het rapport spreekt voor de rol van Woonzorg in relatie tot de grote maatschappelijke opgaves. Een goed op alle vier de kwadranten is prettig, maar de visitatie biedt ook inzicht in waar nog werk te doen valt. Dat biedt bruikbare inspiratie voor verbeterwerk, en over een tijdje voor een actualisatie van de koers uit 2022.”
Lees hier het volledige rapport 'Maatschappelijke visitatie 2020 - 2023'.