Lees voor

Opening dementievriendelijke oversteek: ‘Herkenning helpt enorm’


Aan de Broekheurne-Ring in Enschede ligt een dementievriendelijke oversteek. Deze zorgt ervoor dat bewoners van buurt De Posten, met daarbinnen gelegen Zorgcentrum de Posten, veilig de drukke weg kunnen oversteken naar het Winkelcentrum Enschede Zuid. Niet alleen de oversteek is hiervoor aangepast, maar van het zorgcentrum tot het winkelcentrum zijn aanpassingen gedaan om de route dementievriendelijk te maken.

Bankjes en tegels

De combinatie van herkenningspunten helpen mensen met dementie enorm. Zo liggen er blauwe tegels met aanwijzingen in de stoep verwerkt. Er staat een winkelwagentje op met een pijl, maar ook een huisje met een pijl. Zo is het makkelijker oriënteren welke kant je op moet. De extra bankjes die geplaatst zijn hebben opvallende kleuren, bieden een rustpunt én zijn ook voorzien van pijlen. Dat geeft veel houvast als iets ogenschijnlijks gemakkelijks als boodschappen doen, niet vanzelfsprekend is.

Aan het begin van 2022 waren de werkzaamheden gereed. Een resultaat die het gevolg is van de samenwerking tussen de stadsingenieurs en verkeerskundigen van de gemeente, tot inbreng van de experts van Stichting Alzheimer Nederland en een casemanager dementie van Zorgcentrum De Posten. Ook de Wijkraad Wesselerbrink en de ANWB hebben bijgedragen. Een unieke aanpak om de langgekoesterde wens uit de wijk waar te maken.

Ank Braspenning (onze buurt De Posten): “Dit resultaat is een kroon op het werk van iedereen die zich hard heeft gemaakt voor de realisatie van de dementievriendelijke oversteek. We zijn enorm blij dat de oversteek niet alleen veiliger, maar ook dementievriendelijk is. Daarmee zijn we letterlijk een stap dichterbij een wijk waar iedereen fijn kan wonen en leven.”