Lees voor

Woonzorg Nederland zet in op verduurzamen zorgvastgoed

Woonzorg Nederland voelt de urgentie om verduurzaming van het zorgvastgoed te versnellen. Freek Koersvelt, manager accountmanagement zorgvastgoed bij Woonzorg Nederland deelt in een interview met Zorgvisie waarom wij de Green Deal Duurzame Zorg ondertekenden en hoe we onze opgave in verduurzaming zien.


“De energieprijzen raken onze klanten heel hard in hun business case. De hogere energieprijzen maken dat de terugverdientijd voor investeringen korter is. Ook wordt de onrendabele top, de laatste verduurzamingsmaatregelen die financieel nog niet genoeg opleveren, kleiner. Maar aan de andere kant zorgt de mogelijke verlaging van de vastgoedvergoeding voor zorginstellingen juist voor onzekerheid” vertelt Freek Koersvelt.

Dat komt onder andere door de onzekerheid over de mogelijke daling van de normatieve huisvestingscomponent (nhc). Investeringen moeten onderaan de streep uit dezelfde portemonnee betaald worden. De vergrijzing is een feit, het vastgoed heeft een kwaliteitsslag nodig, maar als de inkomsten onder druk komen te staan, levert dat onzekerheid op.

Hoeveel we in duurzaamheid investeren is moeilijk te zeggen. Het is gekoppeld aan andere investeringen. Blijft overeind dat we als harde doelstelling houden dat ons vastgoed in 2050 gemiddeld 80 kWh/m2 per jaar verbruikt. Dat verbruik zou in 2050 duurzaam opgewekt moeten kunnen worden.

Van elk zorgcomplex hebben we een toekomstvisie inclusief een verduurzamingsscenario. Hoe langer de periode van exploitatie is, hoe verder we gaan met verduurzamen. De komende twee jaar gaan we in gesprek met de zorginstellingen en leggen we verbinding met hun eigen CO2 routekaart. Samen met de zorginstelling willen we komen tot één gezamenlijk plan om het vastgoed te verduurzamen.