Lees voor

Amstelkwartier in Amsterdam

In de wijk Amstelkwartier in Amsterdam wordt een wooncomplex voor 55-plussers gerealiseerd met de nieuwe woonvorm Stadsveteraan. Het complex ligt dichtbij voorzieningen en vlakbij het bruisende centrum van Amsterdam. Dit nieuwbouw- complex bestaat uit 91 zelfstandige woningen en 23 friendswoningen.

Woonzorg Nederland kreeg in het Amstelkwartier een nieuwbouwlocatie toegewezen om sociale woningen voor senioren te bouwen. Dit was een mooie kans om samen met ontwikkelaar AM en Heren 5 Architecten invulling te geven aan de nieuwe woonvorm Stadsveteraan. De Stadsveteraan is een nieuwe geclusterde woonvorm voor senioren in de stad, die vereenzaming van ouderen voorkomt en samenredzaamheid stimuleert. Deze wens wordt nadrukkelijk gedeeld door de gemeente Amsterdam.

Nieuwbouw

In het pand worden 91 zelfstandige woningen gebouwd, 15 friendswoningen voor 2 personen en 8 friendswoningen voor 3 personen. De zelfstandige woningen bestaan uit een woonkamer, slaapkamer, open keuken en een badkamer. De friendswoningen bestaan uit een eigen studio, badkamer en pantry waarbij de woonkamer en keuken wordt gedeeld met andere huurders. Je vindt er verschillende voorzieningen waarbij het ontmoeten altijd centraal staat. Zo is er een klusruimte, tuinkamer, kookstudio, een ruimte voor cultuur en een atelier. Een grote binnentuin en dakterras. Wasbar. Deelauto’s en een fietsenstalling met elektrische oplaadpunten. Kenmerken van het vastgoed Het pand heeft een duurzaam karakter. Er liggen 300 zonnepanelen op het complex. Alle woningen hebben een lage temperatuurverwarming (vloerverwarming) die in de zomer ook koelt. Het pand is aangesloten op stadswarmte. Het regenwater wordt na de regenbui langer vastgehouden op de daken en vloeit dan langzaam af in het riool, om wateroverlast te vermijden. Het woongebouw is eigentijds en duurzaam.

Beheercoöperatie Stadveteraan

Naast de type woningen is het uniek dat huurders onderdeel zijn van de Beheercoöperatie Stadsveteraan. De beheercoöperatie is meer dan alleen een vereniging van huurders. Gezamenlijk hebben zij het beheer over de gemeenschappelijke ruimtes waar diverse activiteiten worden georganiseerd. De beheercoöperatie mag zelf nieuwe huurders voordragen, zo beslissen zij mee over hun eigen woon- en leefomgeving, en bouwen een eigentijdse duurzame woongemeenschap.

De Stadsveteraan is een woonvorm die de ontwikkelaar AM samen met Heren 5 architecten heeft bedacht. Dit is verdergegaan in een samenwerking met AM als ontwikkelaar en Heren 5 als architect in de uitwerking van de formule in het Amstelkwartier.

Verwachte oplevering maart 2024

Meer informatie?

Wonen in de Stadsveteraan
Woonvorm de Stadsveteraan
Video de Stadsveteraan

Benieuwd naar de andere projecten? Woonzorg Nederland projecten