Lees voor

Extreem energiezuinige woningen in de Mariënheuvel in Soest

Mariënheuvel is een woongebouw in Soest, met 79 appartementen. Al die appartementen zijn van 2020 tot 2021 gerenoveerd, maar bij vijftien daarvan hebben we dat gedaan volgens de richtlijnen van 4RinEU, een Europees verduurzamingsproject


Het doel van het project is om te meten welke duurzaamheidsmaatregelen het beste effect hebben op het wooncomfort en het energieverbruik. Door het op deze manier te doen vallen de resultaten goed te vergelijken met de andere woningen in hetzelfde pand

Het doel is dat de 4RinEU-woningen minder energie verbruiken dan de ‘standaard’ woningen. Dat zien de bewoners terug op hun energierekening. Ze stoten bovendien minder CO2 uit. Berekeningen tonen aan dat de vijftien 4RinEU-woningen 80% minder energie verbruiken dan voor de renovatie. Bij de standaard woningen is dat 35%.

Energiezuiniger en comfortabeler

Voorlopige metingen laten al positieve effecten zien: de betere isolatie, nieuwe ramen en een gebalanceerd verwarmings- en ventilatiesysteem zorgen voor meer comfortabeler omgeving voor de bewoners, met prettige binnentemperaturen in elk seizoen. Hoe groot de verschillen precies gaan zijn is nog afwachten, we blijven de resultaten monitoren.

Succesfactoren voor deze aanpak zijn onder meer:

  • Betere isolatie
  • Betere ventilatie
  • Daardoor een beter binnenklimaat
  • Lagere energierekening voor bewoners
  • Een heftige, maar relatief korte renovatieperiode
  • Waardestijging van het gebouw met 50% van de investering in energiemaatregelen

Maatregelen

Namens Woonzorg Nederland is Wim Bakker betrokken. “Het gebouw is 40 jaar oud, dus verbouwen was echt nodig. We gingen het sowieso weer bij de tijd brengen, met onder meer betere isolatie, meer beweegruimte, betere ventilatie, een nieuw dak. En natuurlijk alle moderne maatregelen die we nu hebben om het energieverbruik te verlagen. Maar met de hulp van de EU konden we voor de 15 woningen nóg verder gaan. Zoals met prefab gevelpanelen, driedubbel glas in plaats van dubbel, geïntegreerde zonneschermen die wegvallen in de gevel en extreem goed geïsoleerde puien.” 

https://youtu.be/-JgfSxYBNFI

Samenwerkingspartners

Een cruciaal onderdeel van het project was het vinden van de juiste leverancier voor de prefab elementen, zoals de gevel. Daar had 4RinEU-partner Gumpp&Maier (G&M) specificaties voor opgesteld. Woonzorg Nederland had de vrije hand in de keuze van de leverancier (openbare aanbesteding was in dit geval niet verplicht), en vond in Prefabfabriek Culemborg een partij die aan die specificaties kon voldoen.

Andere betrokken partijen zijn AGNOVA Architecten en Heilijgers Bouw. Technisch en wetenschappelijk advies ontvingen we van Chiel Boonstra van TRECODOME.

‘Een prachtige prestatie’

“Deze groep heeft echt een prachtige prestatie neergezet,” zegt Bakker. “We hebben goed samengewerkt, en ook de paar hobbels op de weg soepel genomen. Helaas konden we weinig doen aan de vertraging door COVID-19, waardoor het project een paar maanden heeft stilgelegen. Maar het resultaat mag er zijn: het is echt opmerkelijk hoe weinig verschil je ziet tussen de vijftien EU-woningen en de rest. En de officiële enquête onder de bewoners volgt nog, maar de eerste reacties zijn positief. De geïntegreerde zonwering en verbeterde warmtehuishouding worden als prettig ervaren. De driedubbele beglazing houdt niet alleen de warmte binnen, maar ook het geluid buiten. Ook al deden we het daar niet voor, het is wel mooi meegenomen.”

Wil je meer weten over het project?

Kijk dan op de website van 4RinEU. Daar vind je ook meer informatie over onze samenwerkingspartners, de richtlijnen en werkwijze.

In English:
DEMO 2 | SOEST – 4RinEU project | Renovation of Residential buildings in EU