Lees voor

Babbeltrucs

Zo blijft u babbelaars beter de baas

Zo blijft u babbelaars beter de baas

Helaas zijn er een hoop oplichters actief. Ze hebben het speciaal op kwetsbare, eenzame en verwarde ouderen gemunt. En let op, want ze zijn sluw. Iedereen kan dus slachtoffer worden.

Met babbeltrucs (smoesjes) proberen ze u te beroven van geld en andere waardevolle bezittingen. Ze komen aan de deur of spreken u aan op straat. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Soms doen zij zich voor als reparateur of meteropnemer.

Wees alert

Vraagt een onbekende toegang tot uw woning, wees dan op uw hoede.

Weiger bezoek als u zich er niet prettig bij voelt

U mag altijd bezoek weigeren. Op elk moment kunt u zeggen dat het bezoek u niet uitkomt. Of dat u geen belangstelling heeft.

Leg kleingeld in de gang

Vaak komen mensen aan de deur om geld vragen. Denk bijvoorbeeld aan de collectes. Leg daarom wat kleingeld neer in de gang. Dan hoeft u niet naar binnen om uw portemonnee te halen.

Laat geen interessante spullen in de gang liggen

Laat autosleutels of portemonnees niet in jaszakken zitten. Berg ze veilig ergens anders op.

Sluit de voordeur

Sluit de voordeur als u de woonkamer in loopt om iets te halen. Zeg eventueel dat u bang bent dat de hond anders wegloopt.

Installeer een deurspion

Een digitale deurspion maakt een foto of filmpje van degene die voor de deur staat. Ze zijn van buitenaf te herkennen, waardoor de overvaller waarschijnlijk niet eens bij u aanbelt.

Blijf rustig en bel 112

Soms ziet u de ernst van de situatie pas in als het kwaad al is geschied. Het advies is dan: blijf rustig, noteer een signalement en bel zo spoedig mogelijk 112. Raak ondertussen niets in de woning aan en laat eventuele sporen intact.

Doe aangifte

Slachtoffers voelen zich vaak onterecht dom. Ze doen hierdoor minder vaak aangifte bij de politie. De politie ziet dat graag anders. Dus schaam u niet, iedereen kan helaas slachtoffer worden van sluwe oplichtpraktijken.