Lees voor

Tips om gas te besparen

Open elke dag een raam minimaal 15 minuten

In huis leven mensen. Ze slapen, koken, wassen en douchen. Daardoor wordt de lucht in huis vochtig. Als u ventileert, haalt u drogere buitenlucht in huis. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. En daardoor hoeft u minder te stoken. Zet daarom elke dag 15 minuten een raam open en bespaar gas en geld.

Maak uw verwarming vrij

Een radiator warmt lucht op. De koudere lucht komt aan de onderkant binnen. De opgewarmde lucht komt er aan de bovenkant weer uit. Plaats daarom geen meubels of gordijnen voor of op de radiator. Ze blokkeren de lucht en daardoor werken de radiatoren minder goed. Het duurt langer om het huis op te warmen en er is meer gas nodig om het warm te houden. Hou verwarmingen vrij en spaar je portemonnee.

Video: tips om gas te besparen

Bekijk video

Zet uw verwarming nooit lager dan 15 graden

Is het koud in huis? Trek een warme trui en dikke sokken aan. Dan kan de thermostaat misschien een graadje lager. Dat loont, want 1 graad lager, scheelt 7% op uw energierekening. Maar zet de verwarming nooit lager dan 15 graden. Ook niet als u op vakantie gaat. Het kost namelijk veel gas en tijd om het huis weer op te warmen. De ideale temperatuur ligt tussen de 18 en 21 graden.

Zet uw verwarming eerder lager

De meeste huizen blijven nog ongeveer 1 uur warm als u de thermostaat lager zet. Gaat u om 22:00 slapen, zet dan om 21:00 de thermostaat al lager.