Lees voor

Tips om stroom te besparen

Haal de telefoon bij 100% uit de lader

Veel mensen laden hun telefoon 's nachts op. Het toestel zit dan minstens 7 uur in de lader. Maar na een paar uur is de batterij al vol. U verbruikt 's nachts dus meer stroom dan nodig is. Laad uw telefoon overdag op. Haal de telefoon bij 100% uit de oplader en bespaar geld. Dat geldt ook voor andere oplaadbare apparaten, zoals een laptop of tablet.

Zet apparaten echt uit

Gebruikt u voor uw apparaten weleens de stand-by-, sluimer- of slaapstand? Ook dan verbruikt u onnodig stroom. Denk aan het lampje dat blijft branden als de TV uitstaat. Een tv die 20 uur op stand-by staat, gebruikt net zoveel stroom als een tv die 4 uur aan staat. Zet daarom uw apparaten helemaal uit en bespaar op uw energierekening.

Video: tips om stroom te besparen

Bekijk video

Koop een stekkerdoos met schakelaar

Koop een stekkerdoos met een aan/uit knop. U kunt dan met één druk op de knop verschillende apparaten uitschakelen als u ze niet gebruikt. Makkelijk als u gaat slapen of een dagje weg bent.

Ontdooi uw vriezer

Een vriezer werkt beter als u hem regelmatig ontdooit. Doet u dat niet, dan kan er een ijslaagje ontstaan in uw vriezer. Een ijslaagje van meer dan 2 millimeter op de wanden of lades van de vriezer betekent 10% meer stroomverbruik. Let op: deze tip geldt niet voor vriezers die automatisch ontdooien.

Zet uw vriezer niet kouder dan -18

Bij een lagere temperatuur dan -18 blijft het voedsel niet langer houdbaar. Maar elke graad lager zorgt wel voor meer energieverbruik.