2/23/2024
Woonzorg Nederland ontving deze maand de Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan om het te hebben over ontmoeten. Dit werd gedaan doormiddel van een lezing van niemand minder dan prof. dr. Erik Scherder. Hij vertelde over het belang van sociaal contact voor de gezondheid, een belangrijk onderwerp voor onze huurders.
Drie camera’s stonden klaar en de chocolade hartjes waren uitgestald. Om iets voor tienen ontvingen we de eerste mensen van het Landelijk Huurders Platform die we hebben uitgenodigd om de lezing bij te wonen. Maar het draaide niet alleen om hen. Wat we minstens net zo belangrijk vonden, was dat we al onze huurders de kans kunnen bieden om het college te volgen.
Wist u namelijk dat sociaal contact uw hersenen stimuleert en ze gezond houdt? Een babbeltje in de winkel, even bellen met je zus of wandelen met een vriend…door sociaal contact gaan uw hersencellen nieuwe verbindingen aan en worden de verbindingen die er al waren versterkt. Tien minuten sociaal contact kan al een gunstig effect hebben op uw denkvermogen, terwijl te weinig sociale interactie juist kan zorgen dat uw brein krimpt.
En dat is precies de reden waarom wij bij Woonzorg Nederland ons inzetten om de drempel tot sociaal contact voor onze huurders zo laag mogelijk te maken. Of dat nu gaat om het creëren van ontmoetingsruimtes of ondersteunen van buurtactiviteiten door vrijwilligers. Met ons Zorgzame Buurten initiatief steken we veel tijd en energie in het faciliteren van ontmoetingsmogelijkheden. Maar ook in het creëren van bewustzijn. En laat dat nou precies de reden van dit college zijn.
Tijdens het college dook studentdocent Merel in de wereld van kunstwerken waarbij het thema ‘ontmoeting’ centraal staat, waarna speciale gast prof. dr. Erik Scherder dieper inging op de kunst van verbinding en het belang hiervan voor de gezondheid van ons als mensen.
Wilt u hier ook meer over leren? Dan hebben we goed nieuws! Hieronder kunt u het college tot 31 maart 2024 terugkijken.